Så fyller du i vår Onboarding

För att fylla i vår Onboarding så att du kan komma igång med livebetalningar går du hit

Följ sedan instruktionerna i stegen nedan för att fylla i dina uppgifter. 

Steg 1

onb-guide-1
 1. Förnamn och efternamn på den som är kontaktperson (vanligtvis den som skapat kontot och fyller i Onboarding).
 2. E-postadress till den som är kontaktperson. (Säkerställ att denna person även har en användare på ert konto)
 3. Telefonnummer till den som är kontaktperson.
 4. Namn på er webshop, vanligtvis domän.se.
 5. Välj vilken plattform du använder för er webshop, klicka på rutan så får du en meny att välja från. 
 6. URL till er webshop. 
 7. Om er webshop inte ligger live lägg in antingen ett lösenord eller en testsida här så vi kan se er webshop. 
 8. Här markerar du om er webshop är helt ny eller om du redan drivit den ett tag. 
 9. Här markerar du vilken produkttyp du har, du kan välja flera alternativ om du har mer än en typ. 
 10. Här beskriver du vad du kommer att sälja/ta betalt för i er webshop, försök att beskriv så noggrant som möjligt och om du har flera olika typer av produkter/tjänster. Tänk på att ert avtal enbart kommer att vara giltigt för det du redovisat här. 
 11. Här skriver du in hur stor andel (i procent) av era leveranser som lämnar ert lager inom 24 timmar på vardagar. För tjänster måste hela tjänsten ha utförts inom 24 timmar för att räknas.
 12. Om du inte angav 100% i punkt 11 skriver du in hur många dagar det tar innan du skickat iväg alla era produkter från ert lager/utfört tjänster. T.ex. om du skickar 50% inom 24 timmar och det tar ytterligare 3 dagar innan du skickat ut alla produkter/tjänster skriver du 3 dagar här. OBS att om du har t ex tjänster, resor, kurser och liknande är det när hela tjänsten är färdiglevererad som räknas. 
 13. Här noterar du vilken valuta du kommer att ta betalt i på er hemsida. Om du kommer att ta betalt i flera valutor notera den du har som huvudvaluta och skriv gärna in övriga valutor som du kommer att vilja kunna ta betalt i i vårt informationsfält. (Nummer 17 i bild ovan).
 14. Här skriver du in hur mycket du beräknar omsätta årligen via er webbshop. (Skriv endast siffror och använd den valuta du valt som huvudvaluta).
 15. Här skriver du in vad du beräknar att er genomsnittskund handlar för per order. 
 16. Här skriver du in den dyraste produkten/tjänsten du tar betalt för i er webbshop.
 17. Om du har någon information som du tror kan vara viktig för oss att veta kan du skriva in den i detta fält. 

Nu har du fyllt i första sidan, kom nu ihåg att klicka på "Skicka in". Om du går vidare till "Steg 2" utan att klicka på "Skicka in" för att du vill komma tillbaka och fylla i information senare glöm då inte bort att klicka på "Skicka in" när du är helt klar med detta steg. 

Steg 2

onb-guide-2

 1. Här skriver du in det juridiska namn som företaget har. 
 2. Här skriver du in företagets organisationsnummer. 
 3. Här skriver du in den gatuadress ert företag är registrerat på. 
 4. Här skriver du in postnummer till ert företag.
 5. Här skriver du in stad/ort till ert företag. 
 6. Om ert företag har olika adresser för besök och post klickar du här och skriver in postadressen nedan enligt samma format som punkt 3-5.
 7. Om det inte står något land i denna ruta eller fel land så skriver du in det här.
 8. Här skriver du in telefonnummer till företaget. 
 9. Här skriver du in namn på den person som är firmatecknare och som ska signera avtalet. 
 10. Här skriver du in personnummer på firmatecknaren. 
 11. OM avtalet ska signeras av flera personer (att företagets stadgar kräver att flera personer signerar) så kan du klicka på plustecknet för att få ytterligare fält för att fylla i. Gör endast detta om det krävs flera personer som signerar samtidigt, inte för att fylla i alla som eventuellt skulle kunna signera avtalet. 

När du är klar och har fyllt i alla uppgifter klickar du på "Skicka in". 

Steg 3

onb-guide-3

 1. Här markerar du om företaget har någon person som direkt eller indirekt äger 25% eller mer av företaget. Även du som har enskild firma eller äger ert bolag ensam ska kryssa "Ja" här. Om företaget inte har någon som äger mer än 25% direkt eller indirekt eller det är en förening hittar du information om hur du gör under punkt 11 nedan. 
 2. Här skriver du in förnamn och efternamn på ägare i bolaget. 
 3. Här skriver du in personnummer på ägare i bolaget.
 4. Här skriver du in hur stor andel (i procent) av företaget personen äger.
 5. Här skriver du in gatuadress som ägaren är folkbokförd på. 
 6. Här skriver du in postnummer för folkbokföringsadress. 
 7. Här skriver du in stad/ort för folkbokföringsadress. 
 8. Om det inte står något land här eller det står fel land fyll i det. 
 9. Om det finns fler ägare som äger mer 25% klickar du på plustecknet här och fyller i informationen för den personen enligt steg 2-8. 
 10. Här ska du kryssa för om personen/personerna ovan har något politiskt inflytande, sk. PEP (PoliticalExposedPerson). Om du är osäker är det mest troligt "Nej" som är det rätta svaret. 
 11. Om företaget ägs av ett annat företag som ägs av ett annat företag som ägs av ett annat företag och det inte finns någon enskild person som äger 25% eller mer i företaget så behöver vi ha en verklig huvudman för företaget. Har ni själva redan en person (eller flera) som är utsedd till verklig huvudman, var snäll och klicka "Ja" på att det finns någon som äger mer än 25% och fyll i enligt ovan men på punkt 4 skriv bara in att personen är verklig huvudman istället för ägarandel. Samma sak gäller för förening, finns det någon person som är utsedd att vara verklig huvudman i föreningen klicka "Ja" under punkt 1.

När du är klar och har fyllt i alla uppgifter klickar du på "Skicka in".

Steg 4

onb-guide-4

 1. Här väljer du vilka betalsätt du vill ha. Du kan klicka på själva rutan för betalsättet så öppnas den och du kan läsa mer information om t ex priser. Swish är enbart tillgängligt för de som har svenska bankkonton och Vipps är enbart tillgängligt för de som har Norska bankkonton. 
 2. Här kan du kryssa för om du vill använda integration mot Slack för att kunna se genomförda transaktioner. 
 3. Här markerar man vilken typ av betalningar man har. Engångsbetalningar är helt vanliga betalningar där er kund genomför ett köp utan att spara sitt kort eller teckna en återkommande betalning. 
 4. Här måste du kryssa för att du godkänner våra villkor. 

När du är klar och har fyllt i alla uppgifter klickar du på "Skicka in".

Steg 5

onb-guide-5

 1. Här skriver du in er banks namn samt klickar på "Välj fil" och laddar upp en skärmdump från er internetbank. Det vi behöver se på skärmdumpen hittar du oftast under något liknande "Kontoinformation" eller "Kontovillkor". Vi behöver se Företagsnamn, clearingnummer, kontonummer, IBAN, SWIFT/BIC, och bankens logotyp. Om ni ska använda er av olika valutakonton kan du klicka på plustecknet under och lägga till skärmdumpar för ert/era valutakonton och då vill vi även att det ska synas vilken valuta det gäller. 
 2. Här skriver du in den epostadress som ni vill att ekonomiska rapporter och eventuella fakturor ska skickas till. 
 3. Här står normalt redan ett namn på den/de personer som ni angett som den som ska signera avtalet. Klicka på "Välj fil" för att ladda upp en kopia av ID-handling för den personen. 
 4. Här står normalt redan namn på ägare/verklig huvudman. Finns det flera som är ägare/verklig huvudman så finns det en rad för varje. Ladda upp ID-handling för var och en genom att klicka på "Välj fil". 
 5. Här kan du ladda upp övriga filer och dokument som vi antingen redan informerat dig om att vi behöver eller om vi i efterhand ber om något. T ex för en förening så behöver vi få kopior av protokoll som visar vem som är firmatecknare och vi behöver få senaste årsredovisningen. 
 6. Om du vill ladda upp fler än ett dokument i punkt 5 så kan du klicka på plustecknet här för att få ytterligare fält att ladda upp dokument i. Om du blivit ombedd att komplettera något så fungerar oftast inte det första fältet eftersom du låst er Onboarding men om du klickar på plustecknet vid "Lägg till fler dokument" så får du ett nytt fält där det fungerar att lägga till en fil. 
 7. Här ska du markera om er domän är publik eller privat. Vet du inte om er domän är det kan du titta här om du har en .se domän eller här om du har en .com domän. Om man kan se att det är ert företag som äger domänen är den publik, annars är den privat. 
 8. Om er domän är privat behöver vi få ett bevis på att det är ert företag som äger domänen. Ladda upp en kopia på faktura på att ert företag köpt domänen och dubbelkolla att fakturan gäller för innevarande period. 

När du är klar och har fyllt i alla uppgifter klickar du på "Skicka in". 

Steg 6

onb-guide-6

 1. Här kontrollerar du om ni har ert organisationsnummer synligt i er webshop och markerar rätt alternativ. Har du markerat "Nej" så kommer du att behöva uppdatera er sida med det. Är företaget en enskild firma rekommenderar vi dock att du maskerar era fyra sista siffror och istället skriver "-XXXX".
 2. Här markerar du om era varor/tjänster är synliga och man kan se priser i er webshop. Om du svarar "Nej" kommer du att behöva uppdatera er sida med detta.
 3. Här lägger du in en länk till den sida där man hittar kontaktinformation till er för er webshop. OBS, enbart ett kontaktforumlär är inte tillräckligt. Ni behöver ha minst emailadress och/eller telefonnummer där man kan nå er. Allra helst så finns det även företagsnamn och adress.
 4. Här lägger ni in en länk till era köpvillkor. Det är krav på att man åtminstone kan se när ni levererar ordern från ert lager samt vad som gäller för ångerrätt. Om du klickar på länken i Onboardingen kan du se ett exempel på hur man kan utforma sina köpvillkor.
 5. Här markerar du om ni har en checkbox (kryssruta) där er kund aktivt kommer att kryssa för att de godkänner era köpvillkor innan de slutför sitt köp. Om du kryssar "Nej" kommer du att få ett val om du vill att vi ska lägga till detta i ert betalfönster. Om du ska använda kortbetalning är det ett krav på att man har detta men vi rekommenderar att man har det även om man har andra betalsätt.
 6. Här kan du ladda upp er logotyp som vi lägger till i ert betalfönster, det gör att er kund känner igen sig när de ska betala och känner sig mer trygg. Filen behöver vara i png eller jpg-format för att den ska kunna användas.

När du är klar och har fyllt i alla uppgifter klickar du på "Slutför".

För att nu säkerställa att du verkligen fyllt i allt och att er ansökan är skickad till vårt Onboardingteam så uppdatera sidan och då ska du se att det ser ut enligt nedan.

onb-guide-stepschecked

Endast pricken vid nr 4 (Betalmetoder) och 7 (Avtal) ska vara grå. De andra prickarna ska vara blåa. Om de inte är det klicka på pricken och kontrollera att du fyllt i allt och klickat på "Skicka in". Om det ser ut som på bilden ovan har du gjort allt och er ansökan är skickad till vårt Onboardingteam. De kommer att återkomma till dig, normalt inom 3 arbetsdagar. 

Avtal

onb-guide-7

 1. När vi meddelat att ert avtal är klart via mail kommer du att hitta det här. Själva knappen som det står "Avtal" på kommer då att vara blå och du kan klicka på den för att ladda ner ert avtal. Du ska då ladda ner avtalet och skriva ut det. Avtal ska signeras för hand och därefter scannas in. 
 2. När du scannat in ert avtal laddar du upp det här. Meddela gärna vårt Onboardingteam via det Onboardingmail de har mailat till er via att ni laddat upp avtal och att det är klart. 

Om ni någon gång under tiden ni fyller i er Onboarding har några frågor runt den kan ni maila dessa till onboarding@mondido.com